Viikko alkoi siis rehunteolla. Ajosilppuri ja kärrymiehet lähtivät matkaan jo aamusta, minulle jäi vielä 5ha niitettävää. Kaikki heinäpellot eivät 2.satoon ehtineet kasvamaan, joten ajettavaa oli nyt vähemmän kuin ensimmäisessä sadossa. 12 tunnissa oli homma hoidettu ja siilon peittelijät taas vauhdissa. Melkein puolet pienempi kasa, mutta tavaraa tuli hehtaaria kohden saman verran kuin ensimmäisestä sadosta, eli noin 4 000 kuiva-ainekiloa.

IMG20220725100332.jpg

Tuntui siltä kuin kesä olisi loppunut kun rehut saatiin peiteltyä. Viikko on ollut pilvinen ja kylmä (tai mitä kukakin kylmänä pitää, minulle +18 keskellä kesää on juuri sitä!), vettä tulee välillä enemmän ja välillä vähemmän. Sääennusteetkaan eivät lupaa yhtään sen parempaa tuleville päiville. Miehillä alkaa olla stressiä siitä, miten mahtaa viljojen käydä kun lämpösummaa ei tahdo kertyä. Kaikki sormet ja varpaat ristissä, että saataisiin vielä lämpimiä päiviä tälle kesää! Toivoa on, nythän eletään vasta heinäkuuta. Kaikki on mahdollista. Vielä on kesää jäljellä, eikös sen Mambakin jo kerro?

IMG20220728150910.jpg

Loppuviikon aiheena on ollut pska. Pojat ajaa separointinestettä ja minä sain avustaa separointimiestä kuljettamalla kuivaa tavaraa kasoihin pellolle, mistä ne menee vuorokauden sisään levitykseen. Keväällä ajettiin uutena asiana kokeilumielessä mm. kaurapelloille separoitua kuiva-ainetta ja se näyttäisi olevan oikein hyvä idea, sillä kaurapellot ovat tällähetkellä oikein kauniita - tiheitä ja tummia. Myös kasvimaa, varsinkin perunat, suorastaan rakastavat separoitua! Uskon että naapureillekin tämä versio lannanlevityksestä on pienempi paha, sillä hajuhaittoja ei tule yhtään niin paljon kun lietteenajossa.

Separoidussa kuiva-aineessa iso plussa on se, ettei sitä tarvita niin isoa määrää hehtaarille kuin tavan lietettä. Siitä syystä separoitua ajetaan mm. kauimmaisille pelloille, näin säästetään koneita, aikaa, työtunteja ja ennenkaikkea rahaa. Lisäksi se on mainiota pelloille joihin tarvitaan lisää fosforia. Separointineste puolestaan pyritään jatkossa ajamaan niitetyille nurmipelloille, silloin kun sitä on saatavilla.. Pelkkä neste liukenee maahan eikä jää pinnalle polttamaan uutta nurmea. Separointineste on kasvin nopeasti käytettävissä olevaa tavaraa ja siinä on enemmän liukoista typpeä kuin tavan lietteessä.

IMG20220729140718.jpg