Tällä viikolla on yritetty tehdä kaikki mitä voi etukäteen tehdä, sillä ensiviikolle on suunniteltu rehuntekoa mikä tarkoittaa vajaamiehitystä navetalla. Tiineystarkastuksia, nupotuksia, hiehojen ja vasikoiden siirtoa, karsinoiden pesua ja monenlaista pikkuhommaa. Tiineystarkastukset ovat mielenkiintoisia työvaiheita. Me Annikan kanssa etsitään tarvittavat lehmät, joita on yleensä 20-30 kerrallaan. Eläinlääkäri Mervi katsoo ne läpi ultralla ja minä toimin kirjurina kun hän luettelee tiinehtyneet sekä mahdolliset hoidot. Kierukka on yleisin tarvittava hoito ja suurin osa kierukkaa tarvitsevista on vanhempia lehmiä.

Alkuviikosta oli paikkojen siivousta, siemenpussit ja lannoitesäkit kasalle odottamaan loppusijoituspaikkaa ja viljasäkit nippuun odottamaan syksyn viljan pussituksia. Auman peittelykankaat viikattiin Annikan kanssa ja jätettiin lähettyville käyttöä odottamaan.

Keräsin maanantaina ja keskiviikkona korjuuaikanäytteet siltä samaiselta pellolta mistä viimeviikollakin. Tuppoja tulisi olla mahdollisimman monta ja niin laajalta alueelta kun jaksaa pellossa tarpoa. Voisi melkein sanoa että kuntoilusta se meni, heinikko on niin tiheää että jalka meinaa jäädä jumiin! Eli tuppo leikattiin niittokohdasta ja survottiin pussiin, näytteen tiedot paperille ja paketti maitoauton kyytiin. Lauantaina kerättiin näytteitä useammalta pellolta ja vietiin ne suoraan Valion labraan Seinäjoelle. Samaan paikkaan vein viimevuonna useita maanäytteitä, joita pelloilta kerättiin.

Heinän kasvun huomaa toki pelkällä silmälläkin, mutta nyt vasta konkretisoitui kuinka huimaa kasvu on varsinkin loppuvaiheessa! Ihan vaan mielenkiinnosta seurattiin Antin kanssa heinän kasua mittanauhalla. Kun viimeviikolla heinä oli keskimäärin noin 50cm paikkeilla, maanantaina se oli jo 60cm ja keskiviikkona 65-70cm. Lauantaina pisimmät heinät olivat 75cm ja nurminata alkoi työntää tähkää. Jokusen timotein tähkänkin bongasin. Heinä olisi jo valmista korjattavaksi, valkuaisetkin laskeneet kun ne olivat viimeviikolla aivan mahdottomissa lukemissa. Mutta viikonvaihteen sateet eivät vielä korjuuta salli. Toivotaan että sääennusteet pitävät paikkaansa ja alkuviikosta saadaan heinää kaadettua.

IMG-20220713-WA0031.jpg      IMG-20220713-WA0032.jpg